30 jaar Amsterdam Crusaders
Meer dan 30 jaar geleden vonden een aantal liefhebbers van de pure sport american football elkaar in Amsterdam en richten in 1984 de Crusaders Amsterdam American Football club op. Sommige van hen hadden al speelervaring opgedaan bij de eerste club in Nederland (zelfs helpen oprichten) de Amsterdam Rams, maar hadden een andere kijk op de manier waarop de sport zou moeten worden beleefd. Het was een zeer gemêleerd gezelschap, uit alle lagen van de Amsterdamse bevolking.
Met een haast filosofische kijk op de sport, (die soms de “sport van de waarheid” wordt genoemd) werd gebouwd aan een hechte vereniging.
Met lessen in verantwoordelijkheid, wederzijds respect, discipline, teamwerk, hard werk en vooral onderlingen connecties, kon de club uitgroeien tot een bindende factor voor de mensen die ooit betrokken zijn geweest. Successen op en buiten het veld zijn ruim aanwezig.
Op sportief gebied hebben de Amsterdam Crusaders altijd op het hoogste niveau in Nederland gespeeld. In totaal heeft het eerste team 19 keer het nationaal kampioenschap behaald. De nationale kampioenschappen van de jeugdteams zijn nauwelijks te tellen en ook het tweede team van de Crusaders heeft al eens een nationaal kampioenschap behaald in de op een na hoogste divisie van Nederland.
Op Europees vlak zijn de Amsterdam Crusaders bijna een decennium lang een van de beste teams in Europa geweest. Van 1988 tot en met 1993 werd 5 maal een Eurobowl finale(Europees kampioenschap) betwist, waarvan er 2 werden gewonnen in 1991 en 1992. In 1994 en 1995 maakte het eerste team van de Crusaders onderdeel uit van de semi professionele “Football League of Europe”, met teams uit Duitsland, Zweden, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 2003 is het eerste team weer actief geworden op Europees niveau en heeft bijna ieder jaar nadien in de EFL cup mee gedaan. De successen waren echter niet hetzelfde, slechts 1 maal kon de Cru doordringen tot de halve finales.
In de afgelopen paar jaar maakt de Cru weer een enorme groei door. Op dit moment heeft de club zo een 300 leden en circa 50 vrijwilligers. Zo veel spelende leden heeft de club nog nooit mogen inschrijven. In alle leeftijdscategorien zijn teams actief en de inschrijvingen gaan door. Ook de noodzaak voor meer vrijwilligers blijft bestaan.
De Crusaders bedienen Amsterdam en omstreken, waarbij de jeugd vooral uit Amsterdam (nieuw) West afkomstig is. Hierbij zijn opnieuw alle geledingen van de bevolking vertegenwoordigd waarbij ook zeker jeugd uit minder bedeelde gezinnen. De Cru probeert iedereen altijd de mogelijkheid te geven te kunnen sporten, of ze nu wel of geen geld hebben. De ervaring leert dat jongeren die de sport gespeeld hebben zich goed ontwikkelen in hun verdere leven. De Cru ziet het als haar verantwoordelijkheid naar de samenleving toe om de jongens en meisjes goede waarden en normen bij te brengen en wil hun ook graag helpen om het beste uit hun leven te halen. Naast de lessen uit de sport (zoals boven genoemd) is school en opleiding daarbij natuurlijk van evident belang. Daarom bied de Cru op bescheiden wijze huiswerk klassen aan en wil het in de toekomst naschoolse opvang organiseren.
Als opleidingsinstituut voor (American football) sporters moet de club op het hoogste niveau blijven acteren. Met opnieuw vrij summiere middelen werd in 2016 de finale van de EFL cup gehaald (vgl Europa League) alwaar een scheidsrechterlijke dwaling er voor zorgde dat de Cru verloor. Het succes was mede tot stand gekomen door hulp van een aantal voormalige spelers waardoor er versterking uit de VS kon worden gehaald. Op basis van dit succes werden de Amsterdam Crusaders uitgenodigd om mee te doen in het Big6 toernooi. De finale van de Big6 heet nog steeds Eurobowl….. Het niveau van dit toernooi is weer iets hoger dan de EFL cup en vereist meer investering op alle vlakken.
De Crusaders willen de deelname aan dit toernooi gebruiken om de sport breder bekend te maken in Nederland. De mogelijkheden die de sport bied om maatschappelijke verbinding uit te dragen en jongeren een goede start te geven in hun leven, maakt het een aantrekkelijk instrument en partner voor overheid en bedrijfsleven.