Door Jos Lagerburg (Foto: Sandra Ruhe)

De Amsterdam Crusaders behouden de ongeslagen status in de Eredivisie. Op een winderige en bovenal met turnovers gevulde middag verslaan de hoofdstedelingen de Hilversum Hurricanes. Uiteindelijk wordt het 7-46 op Sportpark Loosdrecht.

Een ruime zege dus voor de Crusaders, al stonden de Amsterdammers eerst nog anderhalf kwart op voorsprong. De Canes komen mede dankzij vele Amsterdamse penalty yards op voorsprong via een sneak. De Cru kent sowieso een erg slordige start met de ene na de andere fumble – vier in de eerste twee kwarten alleen al.

Toch zijn het de Crusaders die bij rust de leiding in handen hebben. Vooral de run-game komt goed op stoom, en dat resulteert als eerste in een touchdown voor Berto Stuijt – uitblinker deze wedstrijd. Even later vangt Sam Haan de bal in de endzone van quarterback Jasper Nijland, voor de 7-12 leiding.

In de tweede helft neemt Amsterdam snel afstand van de Hurricanes, die noodgedwongen al beginnen aan de wedstrijd met een kleine selectie en ook nog eens de ene na de andere speler zien uitvallen.

Berto Stuijt heeft daar geen boodschap en rent al snel in het derde kwart zijn tweede touchdown binnen, en even later profiteert ook Miquel Castelen van het uiteenvallen van de Hilversumse defense.

Om daarvan een voorbeeld te geven, bij één play stonden zowel quarterback Maurice Tielen én zijn back-up Mikhail Bruev binnen de lijnen – op defense dus. Tielen, die op zijn eigen positie gezien de omstandigheden een redelijke performance afleverde na te zijn teruggekeerd van een blessure, speelde sowieso een heel aantal snaps als defensive end.

Het laatste kwart levert nog touchdowns op voor Travis Fraser, Olivier Lugier en Younes Kwyasse. Lugier heeft misschien wel de mooiste van de avond in huis. Hij vangt een perfect afgemeten pass van Nijland aan de zijkant van de endzone met een knappe catch.

‘Wij schrikken soms en dan maken we foutjes”
,,De laatste jaren maakt Hilversum het ons heel erg lastig” geeft de quarterback na afloop aan, doelend op de moeilijke openingsfase van de wedstrijd. ,,Zij laten volgens mij heel veel spelers op intuïtie spelen en daarmee maken ze het ons heel erg moeilijk, omdat ze niet in een systeem spelen. Doe je dat wel, dan zien we daar doorheen, nu schrikken wij er soms van want elke situatie is anders. En dan maken we foutjes.”

Onderdeel van waarom de middag als ‘chaotisch’ bestempeld mag worden, zijn de refs. Nijland weet hoe dat zit. ,,Het zijn vrij nieuwe refs – en dat is tof, want het is superhard nodig. Maar daardoor duurde het soms wel wat langer en kwamen we moeilijker in ons ritme, wat we met de no-huddle offense nodig hebben.” Ook de QB zelf werd slachtoffer van een scheidsrechterlijke miskleun, toen hij een keep van zo’n 85 yards out dacht om te zetten naar een touchdown. Die werd abusievelijk doodgefloten.

‘Kijk al weken tape van Shotguns’
,,We moeten nog een beetje onze draai vinden” verklaart de Crusader over het spel van hem en zijn teamgenoten. ,,De run-game liep op een gegeven moment perfect, maar we weten dat we de passing game ook gewoon beter op gang moeten krijgen. Zeker tegen sterkere teams, zoals we in de BNL gaan zien.”

Bron: Gridiron.nl