De Amsterdam Crusaders staan in de finale van de BNL volgende week in eigen huis tegen Brussels Black Angels. De Crusaders kwamen op Sportpark Sloten op spectaculaire wijze terug van een 12-20 achterstand in het vierde kwart tegen de Limburg Shotguns. De Amsterdammers winnen uiteindelijk met 28-20.

Door Perry Hendriks Bron: Gridiron.nl

De Crusaders staan met nog iets meer dan twee minuten op de klok nog op de eigen 30-yards lijn. Iedereen op het sportpark denkt op dat moment aan een verlenging. De aanvallende drive daarvoor heeft de Cru via tight end Dylan Bakker de gelijkmaker gemaakt. Zijn two-point conversion brengt de Amsterdammers op gelijke hoogte na een 12-20 achterstand. De touchdown die de two-point conversion mogelijk maakt is van wide receiver Sem de Haan op aangeven van quarterback Jasper Nijland.

Melvin Maasdamme ziet een verlenging echter niet zitten. Aan weerszijden vallen aan het einde van de wedstrijd de gladiatoren om door de warme weersinvloeden. Zijn huzarenstukje redt dus heel wat football bodies. Maasdamme vangt een medium lange pass, schudt een verdediger van zich af en route naar een 70-yard touchdown scamper. Het is zijn tweede touchdown van de avond.

De two-point conversion van running back Berto Stuijt maakt het karwei af en bezorgt de Cru de tweede finaleplaats op rij.

Lange tijd lijkt die finaleplaats voor het beste team van de Nederlandse velden misplaatst. Nadat de Crusaders net voor rust een 12-7 voorsprong nemen is het namelijk Limburg dat de hele derde kwart domineert. De Cru krijgt de field position battle niet naar de hand gezet. Dit doet de Amsterdammers in het derde kwart de das om.

Eerst scoort Ryan Malone een uitstekende touchdown op aangeven van Coberean Olieslagers. Wanneer de thuisploeg hierna door een handblessure van de long snapper geen punt ploeg in kan brengen, lijkt het oordeel over de Cru te worden geveld. De Cru halen de fourth down conversion op eigen speelhelft niet en moeten lijdzaam toezien hoe receiver Vincenzo Claes er zelfs 12-20 van maakt.

De comeback van de Crusaders is hierna echter furieus en brengt het Amsterdamse publiek op de banken. Volgende week zaterdag speelt de ploeg immers op eigen terrein tegen Brussels Black Angels om de BNL-titel te verdedigen.