De oprichting van de BNL zorgt voor een scheur in het Nederlandse American football-bestel. De Amsterdam Crusaders hebben na ampel beraad besloten zich aankomend seizoen alleen te richten op de Nederlands-Belgische competitie. De AFBN laat desgevraagd weten dat de Crusaders zich niet hebben ingeschreven voor de AFBN Eredivisie.

Door Perry Hendriks (Bron: gridiron.nl)

Het nieuws zal in Rotterdam met gejuich worden ontvangen, want de ploeg is door de terugtrekkende beweging van de Cru meteen gebombardeerd tot titelfavoriet. Vorig seizoen was 010 Trojans de beste ploeg van de competitie na de Amsterdamse formatie. In de Tulip Bowl-finale bleek echter dat er nog een groot gat zat tussen de twee kemphanen. Amsterdam won de finale met overmacht, 50-0.

De AFBN lijkt met de nieuwe situatie af te stevenen op een seizoen zoals vier jaar geleden. Toen besloten de Amsterdammers zich ook internationaal te orienteren en lag de Nederlandse competitie open voor andere kanshebbers. De Tulip Bowl ging toen uiteindelijk tussen de Hilversum Hurricanes en Lelystad Commanders. An sich geen verkeerde zaak: Crusaders won immers vijf van de laatste zes finales.

Zes deelnemers
De AFBN koerst nu af op een kort seizoen. De startdatum die de planners op het oog hebben is 5 maart. De Eredivisie gaat uit van zes teams. Naast de beoogde titelfavoriet 010 Trojans zijn ook Hilversum Hurricanes, Groningen Giants en Arnhem Falcons van de partij. Deze drie ploegen waren vorig seizoen samen met de Cru iniatiefnemer van de BNL, maar hebben na dat eerste seizoen proefondervindelijk moeten constateren niet aan de zelf opgelegde criteria te kunnen voldoen. De wonden likken en een volle focus op de Eredivisie lijkt dan ook de enige echte keuze.

Ook Lelystad Commanders en Flevo Phantoms hebben na vorig seizoen moeten constateren dat de ontwikkeling stagneert. Na de goede jaren van de Commanders is er dan nu ook voor gekozen een Flevolands combiteam in het leven te roepen om ook Flevo Phantoms weer aan de praat te krijgen. Uit de Eerste Divisie promoveert Lightning Leiden om het zestal rond te maken.