Door Perry Hendriks (Foto: Alwin Ruhe)

Op Stille Zaterdag staan in het mijnstadion in het Belgische Beringen twee giganten tegenover elkaar. Belgisch kampioen Limburg Shotguns verliest in eigen huis tegen de Nederlandse kampioen Amsterdam Crusaders, in wat waarschijnlijk een preview was van de allereerste BNL Bowl. In het eerste kwart zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar in het tweede kwart nemen de Crusaders afstand. Ondanks dat het evenwicht in de tweede helft min of meer hersteld wordt kan de thuisploeg niet meer terugkomen. Het wordt 7-28.

Dat de wedstrijd keihard is wordt duidelijk vanaf het eerste fluitsignaal. De Crusaders forceren kort na de start een fumble en brengen via een pass van QB Jasper Nijland op Jazz Holiday de eerste punten op het bord. Running back Jaycen Taylor van de Shotguns laat dat echter niet over zijn kant gaan en staat er persoonlijk garant voor dat de Belgen een lange drive in leven houden. Quarterback Bram Baete weet de stand gelijk te trekken door Quinten Agten te vinden. Het einde van het eerste kwart eindigt in 7-6.

In het tweede kwart moet de Belgische kampioen echter lossen, alhoewel ze beginnen met een klein succesje. Een lange drive van de Crusaders wordt gestopt door een onderschepping. Wanneer bij de eerste play Javin Brontley-Helsel door een kudde Amsterdammers wordt neergesmeten in de eigen endzone, krijgen de Crusaders een safety en het daarop verdiende reglementaire balbezit. Met twee aanvalsgolven raakt de Nederlandse kampioen uit het zicht van de gastheren: Anton Chereminskiy en Jazz Holiday heten de touchdown-makers door wederom passes van Nijland voor de 7-22 ruststand.

In de tweede helft zetten beide ploegen de hakken in het zand. Er wordt alleen nog gescoord op een fumble recovery op quarterback Baete die de endzone in wordt gelopen voor de eindstand.

Stand
Door de overwinning neemt Amsterdam Crusaders alleen de leiding in het eerste seizoen van BNL. De ploeg heeft alle duels gewonnen en staat daarom op 8 punten. Omdat de Kasteel Nitros afgelopen zaterdag met 10-12 wonnen van de Arnhem Falcons, zijn het winloze Arnhem en Hilversum Hurricanes uitgeschakeld voor de play-offs. De ploegen spelen op 1 mei nog tegen elkaar om te beslissen wie er met de rode lantaarn vandoor gaat. Na de Crusaders volgen de Limburg Shotguns, Kasteel Nitros en Groningen Giants allemaal met 4 punten. Als de play-offs vandaag zouden beginnen dan spelen de Crusaders thuis tegen Groningen en Limburg thuis tegen Izegem.

Bron: Gridiron.nl