De Amsterdam Crusaders zijn hun Eredivisieseizoen met een ruime zege begonnen. Op Sportpark Sloten werden de Lelystad Commanders met 56-19 verslagen in een herhaling van de laatste Tulip Bowl.

Door: Gridiron.nl

De winst gaat overigens de boeken in als een uitzege voor de Crusaders. Eigenlijk zou deze wedstrijd namelijk gespeeld worden op het veld van Lelystad, maar dat werd onbespeelbaar verklaard.

Op eigen veld dus trapt de Cru het seizoen af, maar nog voor de wedstrijd goed en wel los is ligt deze alweer voor lange tijd stil. Eén van de receivers van de Lelystad Commanders raakt zeer ernstig geblesseerd aan de arm en wordt, na meer dan een half uur verzorging op het veld, afgevoerd in een ambulance.

Als de wedstrijd vervolgens hervat is, neemt de thuisploeg de voorsprong via een touchdown van Berto Stuijt en even later een field goal. De Commanders doen echter wat terug, als Frank van Berkum zijn eerste van drie touchdowns deze middag binnenloopt na volledig te worden vrijgelaten in de Crusaders’ secondary.

Daarna gaat het hard, en scoren achtereenvolgens Travis Fraser – met een schitterende 80 yard run – Juliani Cotin, Urakaij Achthoven en Jazz Holiday voor de Amsterdammers. Daarmee is de wedstrijd aan het einde van het derde kwart min of meer gespeeld, hoewel de Commanders toch tot negentien punten komen. Het slotakkoord is voor Crusader Miquel Castelen, die kort voor tijd zo’n 2 yards voor de touchdown rent.

Na afloop is de Amsterdamse quarterback Jasper Nijland vooral blij dat het seizoen weer begonnen is, ondanks de regenachtige omstandigheden. ,,Al sneeuwt het, het maakt niet uit, iedereen wil het veld op. We hebben heel lang doorgetraind, maar als je begint met trainen en je hebt geen directe tegenstander, dan is dat toch anders. Dus nu is het heel lekker om echte bodies tegenover je te hebben, die andere dingen doen dan je trainingsmaatjes.”

Toch mag er ondanks de ruime zege ook kritiek geleverd worden, vindt Nijland. ,,We begonnen heel slecht terwijl we juist naar een snelle start streven met onze no huddle-offense. Dat ging vandaag niet zo lekker. Maar we komen er vandaag wel achter dat, ook al gaat het niet zo lekker, we een extra tandje bij kunnen zetten in de tweede helft om toch weer het bovenliggende team te worden.”

Met dat gegeven streven de quarterback en de rest van de jonge selectie weer naar het allerhoogste. ,,De verwachtingen zijn altijd hoog, het is het doel om straks ook weer Europees de top te halen en dan moet je ook Nederland veroveren. Het is lastig om daar nu wat over te zeggen omdat we zoveel jonge jongens hebben, maar ons doel is wel altijd om de Tulip Bowl te halen en die te winnen.”