Aanstaande zaterdag staat de re-match van de EFL-cup finale van 2016 op het programma. Nu spelen de Amsterdam Crusaders en de Frankfurt Universe voor een plaats in de Eurobowl finale op 9 juni 2018. De Amsterdam Crusaders verloren in de laatste krachtmeting met 35-22 van de Universe. Een aantal dubieuze beslissingen tijdens die finale zorgde ervoor dat de Crusaders met een gevoel achterbleven dat zij de wedstrijd hadden kunnen/moeten winnen. Met name een onterecht afgekeurde touchdown pass op een cruciaal moment hielp hierbij.

Zaterdag 14 april zullen de Crusaders de kans hebben iets recht te zetten. Van het team dat in 2016 in Frankfurt speelde zijn nog een groot aantal spelers aanwezig. Het receiver corps met onder andere Revilinho Graanoogst, Jasper Nijland , Dylan von Gerhardt kent veel terugkeerders. Deze groep is bovendien in de breedte enorm gegroeid en is een van de gevaarlijkste aanvalseenheden van de Amsterdammers. Als spelverdeler zal Emmanuel Lewis acteren. Hij moest onverwachts inspringen toen starting QB Gilbert Rivera zijn kniebanden scheurde, nog voordat er een wedstrijd gespeeld was. Gilbert revalideert op dit moment thuis in California. Lewis is geen onbekende van de Universe, alwaar hij in 2015 de quarterback was. Hij is bovendien zeer bekend met het niveau in Duitsland want hij speelde vorig jaar nog bij Marburg Mercaneries.

De offensive line is versterkt met de gebroeders Verlaan uit Rotterdam en de Brusselse reus Romy Nyatipanzu. De running backs zouden een belangrijke rol moeten kunnen spelen. Na de teleurstelling dat ster Sean Richard niet kon worden vastgelegd voor 2018 (hij speelt dit jaar bij de Berlin Rebels), werden de Crusaders opgevrolijkt door de toevoeging van Richard Konu aan het backfield. Samen met good old Miguel Castelen, opkomende ster Nick Setzekorn en de op het oude nest terug gekeerde Dempsey Tamara, belooft dit veel spektakel. Janawski (Ski) Davis zal sowieso voor vuurwerk gaan zorgen, zijn returns zijn legendarisch.

De defense van de Cru is een mix van oude en nieuwe spelers. Het lichtende middelpunt is de  Linebackers crew. Na 4 jaar division 1 college bij de Universiteit van Noord Dakota, vormt Dylan Bakker het hart van de defensie. Jens Ijdema en Dijohn Ronde staan zoals altijd hun mannetje. Broertje Nicky Bakker speelt safety in het verdedigende achterveld. Hassan Alabade is gelukkig weer terug van een blessure, die hij overigens opliep tijdens de EFL-cup finale tegen de Universe in 2016. De defensive line heeft een internationaal karakter met twee Belgische mastodonten erbij: veteraan Stijn Dossche plakt er nog een jaartje aan vast en heeft defensive end Rudy Mwamba meegenomen. Voor 2018 is ook Leo Watkins terug, die we het laatst in actie zagen tijdens de Big6 wedstrijd tegen de Badalona Drags. Tijdens die wedstrijd in 2017 kwam hij op pijnlijke wijze in aanraking met het hekwerk, dat daar veel te dicht op het veld stond.
Wat de Universe op het veld zal zetten is nog een mysterie. Het is de eerste wedstrijd van het team uit Frankfurt, dat in de aanloop naar het nieuwe seizoen de nodige organisatorische problemen kende. Het is zelfs even onduidelijk geweest of de wedstrijd überhaupt plaats zou kunnen vinden. Gelukkig hebben de Universe een oplossing kunnen vinden en zullen ze dit jaar, zoals gepland, meedraaien in de GFL en Eurobowl. Het team zal ook een nieuwe Head Coach hebben waardoor ook nieuwe spelsystemen zullen worden ingevoerd. Het zal voor de Crusaders niet eenvoudig zijn om zich voor te bereiden op Frankfurt. Er is geen film materiaal aanwezig terwijl de Universe wel twee game films van de Cru.

De teams zullen ongetwijfeld aan elkaar gewaagd zijn en hebben beide iets te bewijzen. De Frankfurt Universe zal willen bewijzen dat ze springlevend zijn. De Amsterdam Crusaders zullen de nederlaag van 2016 willen recht zetten, maar ook laten zien dat ze op het hoogste Europese niveau thuis horen!

Online tickets €12,50, aan de deur €15. Koop hier dus uw tickets met korting voor deze geweldige matchup!