Het weekend van 17 en 18 maart zag vier uitwedstrijden voor Amsterdam Crusaders teams passeren.

Helaas wisten de Amsterdam Crusaders Cubs in Amersfoort, tegen de plaatselijke Untouchables, niet te winnen. Zij verloren met een score van 50-20. De basis is goed, het is slechts een kwestie van tijd voordat alle kwaliteiten die zich in het team bevinden naar voren zullen komen!

De PeeWees wisten een geweldige winst uit het vuur te slepen. De altijd gevaarlijke Commanders waren de tegenstanders in Lelystad. De Commanders komen furieus de startblokken uit en staan al snel op voorsprong. De jongste helden van de Crusaders blijven echter rustig en pareren alle scores met eigen scores. Na het affluiten van de eerste helft staat de Cru al voor met 14-18. Hoewel de Commanders goed partij geven kunnen de jongens en meisjes PeeWees de score uitbreiden naar 20-30 aan het einde van het derde kwart. In het vierde kwart weten ze de Commanders zonder score te houden terwijl de Cru er zelf nog één TD aan toevoegt. Met een eindstand van 20-36 voor de Crusaders was de reis terug naar huis heel plezierig.

Op zaterdagavond speelde het tweede team van de Amsterdam Crusaders senioren in Groningen tegen de Giants. Gehinderd door werkverplichtingen moesten meerdere spelers helaas verstek laten gaan; de bus vertrok al om 14.00 uur richting het Noorden. De Giants zijn dit jaar voor het eerst weer in de eerste divisie actief en hebben een aantal ervaren spelers, maar hebben ook vaak te maken met een groot verloop aangezien de Giants vaak beroep doet op studenten die maar een beperkte tijd in Groningen wonen.

Op het kunstgrasveld van de Giants ontspon zich al snel een zeer spannende en harde wedstrijd. Een ouderwetse defensive strijd werd gevoerd. De Giants waren sterk op de offensive line, met hun grote mannen. Maar datzelfde gold voor de Crusaders. Om even aan te geven hoe defensief de wedstrijd was: Groningen haalde slechts een totaal van 67 yards, terwijl de Cru tot maar 84 yards wist te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide scores door de verdediging tot stand kwam. In het eerste kwart wist uitblinker Ruben Vermeulen een punt van de Giants te blokken diep in Giants territorium. De bal rolde door de endzone en de safety (2 punten) was een feit. Er werd slordig met de bal omgesprongen, waarschijnlijk niet geholpen door het koude weer, fumbles over en weer. Het was echter een interceptie (eveneens in het eerste kwart) die zorgde voor de eindstand van 9-0. Siem Wijn wist de bal van de Giants quarterback te onderscheppen en direct de endzone in te lopen. Zijn broer Faas Wijn schopte het extra punt door de palen. Siem Wijn was net in het veld gekomen ter vervanging van de geblesseerde Roy Gravemaker, die tot dan toe een perfecte wedstrijd speelde. Siem werd dan ook gekroond tot de man van de wedstrijd. In totaal wisten de Crusaders drie turnovers te veroorzaken, net als de Giants. Brandon van Noord liep de meeste yards als running back: zes pogingen voor 45 yards. De enige pass die aankwam werd goed door Faas Wijn gevangen voor 15 yards.

Door de vele afzeggingen en een paar blessures voelde een van de grondleggers van de Crusaders zich geroepen de helm en pads weer aan te trekken: dinosaurus Steve Vriese, ook als coach actief bij Team 2, wist de wedstrijd heelhuids vol te maken. Gelukkig heeft hij maar drie plays in het veld gestaan, alhoewel hij dat graag anders had gezien.

Het strategische steekspel kwam ten einde met een prachtige sack van Oleg Lebediev die eerder voor de Giants had gespeeld.

Nadat scheidsrechter Stefan Tuinenberg voor het laatst de bal omhoog hield (niet alleen voor deze wedstrijd maar ook voor zijn scheidsrechters carrière in Nederland) waren de spelers buitengewoon blij met hun vierde overwinning van het jaar. Ook hier werd de busreis terug naar Amsterdam een feestelijke gebeurtenis.

Zondag stond het langverwachte debuut van het Amsterdam Crusaders International Team op het programma. In het zonnige Düsseldorf speelden de mannen van headcoach Djindra Ramsahai in hun nieuwe shirts tegen de lokale Panther. Een wedstrijd die plaats vond in het kader van de Rheinlandia Challenge. De voorbereiding van de Crusaders was niet over rozen gegaan, want voor er ook maar een bal in een officiële wedstrijd gegooid werd, moest quarterback Gilbert Rivera helaas met een knieblessure terug naar de Verenigde Staten. Hierdoor moest offensive coordinator Emmanuel Lewis zijn uitrusting aantrekken om zijn quarterback skills te vertonen.

Het team bestaat dit jaar uit een mix van oude getrouwe spelers, jongens uit de eigen opleiding, een behoorlijk Belgisch contingent maar ook een aantal spelers die in het verleden bij andere Nederlandse clubs gespeeld hebben. Gedurende de wedstrijd werd duidelijk dat er nog het een en ander gesleuteld moet worden aan de aanvalslinie, want Lewis kreeg niet altijd even veel tijd om te gooien. Wanneer hij wel gooide was de terreinwinst over het algemeen aanzienlijk. Tweemaal gooide hij Jasper Nijland aan voor prachtige touchdowns. Eenmaal liep hij de bal zelf de endzone in. Vooral de laatste TD op Nijland was professioneel precies binnen de endzone gevangen.

De verdediging van de Crusaders was buitengewoon sterk. Behalve aantal passes, waarvan één voor een TD, konden de Panther niet veel laten zien. De defensive line controleerde de aanvalslinie goed en zo konden de linebackers de baldragers vaak stoppen. Drie spelers met de naam Bakker, waarvan twee broers, maakten hun opwachting in de defense. linebacker Dylan Bakker keerde vorig jaar terug na een prachtige carrière bij de University of North Dakota Fighting Hawks en is nu als speler-coach heel belangrijk voor de verdediging. Zijn broertje safety Nicky Bakker maakte een interceptie in de eerste helft, maar viel later uit door een schouderblessure. Daarnaast kon de verdediging ook safety Hassan Allebade weer verwelkomen in de basis, die door een blessure het hele vorige jaar langs de kant stond. Ook hij had een belangrijke interceptie.

De wedstrijd werd uiteindelijk beslecht met een 20-7 winst voor de Crusaders. Tevredenheid heerste bij de coaches, hoewel allen zich wel realiseren dat er nog hard werk voor de boeg ligt. But that’s football!

Aanstaande zaterdag 31 maart om 16.00 uur staat de tweede wedstrijd van het seizoen op het programma tegen de Cologne Crocodiles. De wedstrijd zal op het nieuwe veld te Sportpark Sloten worden gespeeld.

Tickets: https://www.crusaders.nl/gameday-tickets/